تهدید بنای تخت جمشید با حفر چهار چاه نو در کمتر 15 روز در محدوده آن
به گزارش مجله روگذر، در پی رویدادِ پدیده فرونشست و شکاف در زمین در نزدیکیِ مجموعه جهانی تخت جمشید، دیده بان یادگارهای فرهنگی و طبیعی ایران در نامه ای به سید محمدعلی افشانی، استاندار فارس خواستار ابطال مجوز حفر چاه در حریم تخت جمشید شد.

در نامه این مرکز آمده است: خبر پدیده فرونشست و شکاف در زمین در نزدیکیِ مهم ترین مجموعه تاریخی کشورمان، تخت جمشید و هم چنین اثر ارزشمند نقش رستم را با تأسف از سال ها بی توجهی همه شنیدیم؛ چرا که به گفته مدیر داخلی مجموعه جهانی تخت جمشید نخستین ترک ها و فرونشست زمین ها در پیرامون و حریم این دو مجموعه از حدود هشت سال پیش دیده شده است. کارشناسان متفق القول می گویند حفر چاه های غیرمجاز و برداشت و کاهش بی رویه آب های زیرزمینی، در کنار کاهش بارندگی ها و خشکسالی و اصرار بر توسعه کشاورزی سنتی، باعث این رویداد تلخ بوده، اصراری که سبب شده است عمق چاه ها در این منطقه که تا یکی دو دهه پیش شش متر بود، اکنون به عدد فاجعه بار 290 متر رسیده باشد!
در این نامه که رونوشت آن به عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور و مسعود سلطانی فر، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فرستاده شده، آمده است: آن گونه که دوستداران محلی میراث فرهنگی می گویند، چاه ها حتی حریم های درجه یک و دو تخت جمشید را نشانه رفته اند. این در حالی است که یکی از قوانین یونسکو برای ثبت جهانی آثار در لیست خود حفظ حریم آثار است.
هم چنین قوانین ملی و بین المللی کاملاً روشن هرگونه دخل و تصرف در حریم های آثار، به ویژه حریم های درجه یک و دو را ممنوع اعلام نموده است. استادان دانشگاه شیراز شرایط سایت جهانی تخت جمشید را بسیار خطرناک توصیف می نمایند. چند سال پیش شکاف ها تنها در قسمت شرقی به وجود آمد اما در این مدت خیز آنها بیشتر شده و در شرق، غرب و جنوب تخت جمشید نیز دیده می گردد. پدیده فرونشست زمین و فروچاله ها پدیده های طبیعی هستند که به تدریج و در بلندمدت در طبیعت ایجاد می شوند و خطرهای فراوانی را در پی دارند و در دشت تخت جمشید به علت خشک سالی و برداشت های بی رویه از منابع آبیِ زیرزمینی ایجاد شده است.
در بخش پایانی این نامه که به وسیله علی رضا افشاری، دبیر دیده بان یادگارهای فرهنگی و طبیعی ایران امضاء شده، آمده است: نابودی مهم ترین اثر تاریخی و تمدنی ما، آن هم در هنگامه ای که نبرد امروزِ ما همان طور که گفته شده نبردی نرم و هویتی است، آن هم به بهانه فراوری چند تُن صیفی جات واقعاً امری خردستیزانه است.
از این رو، از شما مدیر گرامی خواهش می کنیم همه مجوزهای حفر چاه ها، نه تنها در حریم های یادشده بلکه حتی در حریم درجه 3 تخت جمشید، را به علت شرایط فوق العاده پیش آمده باطل کنید، به ویژه آن که در کمال ناباوری شاهد آن هستیم که در همین یکی دو هفته دست کم چهار چاه در فاصله ای بسیار اندکی از تخت جمشید در حال حفر هستند!
منبع: کجارو / خبرگزاری ایسنا